OM MIG
Jag spinnfiskar vid Lorttjärn, Enånger!
Jag på första sidan - Fiskejournalen!
´Jag provar Havsöringsfiske vid kusten utanför Ystad!

Om mig:


Jag heter Göran Borin och är född och uppväxt i Hälsingland i början sextiotalet. Och i ett litet samhälle som heter ENÅNGER och tillhör Hudiksvalls kommun med mina föräldrar och min bror Ola.

Våra föräldrar lever inte idag men vi har kvar alla minnerna från barndommens år och det var en härlig tid. Min bror är också en stor vän av Sportfiske och framförallt flugfiske som han har hållit på ifrån vår ungdoms tider.


Uppväxten var lärorik eftersom mina föräldrar hade en Skogs & Lantbruksgård med huvudsak inriktning på mjölkkor men även några grisar, får och skog. Hästar fanns alltid med som hjälp till lantbrukssysslorna på gården innan traktorn tog över mer och mer. Så fritids aktiviteter saknades det aldrig för man var med överallt sommar som vinter om man inte hittade på något bus med kompisarna eller spelade fotboll.

 

Skoltiden gick jag i Enångersskolan från klass 1 till 6, sedan 7 till 9 gick jag i Iggesundsskolan. Gymnasiet gick jag på fordonstekniska linjen i Hudiksvall och 2:a året på linjen för reservdelspersonal. Under år två fick vi praktisera en hel del och jag hamnade hos Bil & Buss (heter idag Bilmetro) i Hudiksvall och den tiden har nog format mig en hel del och det kan jag tacka dom för.

 

Efter skoltiden började jag jobba hos Bil & Buss, första åren fick jag löpande vikariat som senare övergick det till en fast anställning. Haft flera jobb sedan den tiden och bott på olika platser i Sverige, även varit i mellanöstern och jobbat åt FN. Är idag resande inom lantbruks- & entreprenad maskiner och redskap.

 

Numera bor jag och min sambo Liselotte och bonus dotter Elin i en villa i SKÖLLERSTA, som ligger strax utanför  Örebro.     


Fisket är en livsstil:


Som dom flesta andra började man meta abborre med ett träspö som sedan övergick till bambu och ett röd/vitt frigolitflöte som guppade i vattenytan och som man hoppades snart skall sjunka när abborren tar den, vilken spänning man hade då som barn. På den tiden var det jag och min bror tillsammans med vår far som brukade vandra till vår båt som vi hade i Södertjärn och fiska. Men vid 5-6 års ålder övergick vi till att meta själva i Enångersån som rinner förbi vår föräldrargård (som vi har kvar) och då blev det öring och harr vilket blev vårt närmaste och bästa hemmavatten.

Se mer info Enångers Fiskeklubb >>


Att man började sportfiska har man aldrig ångrat utan tvärt om, bättre och roligare avkoppling kan man inte få! Adrenalin kicken när något hugger på betet och frågan man ställer sig, vad är det, hur stor är den? Är en behållning som man gärna bär med sig i livet. Men framför allt är det upplevelsen man får med Sportfisket, vare sig man får en fisk eller ej.


Eftersom jag numera bor i Närke och där har vi mer av naturliga gös- och gäddfiske vatten än naturliga ädelfiskevatten. Men vi har även fina Put & Take vatten i närheten (Karlskoga-trakten) som heter

Kilsbergens Sportfiske >> och där finns Villingsberg och Karldals fiskeområden. Natursköna områden med bra fiskemöjligheter för både familje- och mer inriktat flugfiske. Det bästa och mest kända naturliga ädelfiskevattnet här är Vättern som man inte får glömma bort och vertikalfisket efter Röding har blivit väldigt populärt.


Annars fiskar jag i norra Vättern eller i Tisaren efter abborre, gädda & gös från någon av mina båtar.

Vinterfiske med pimpling efter abborre, regnbåge, öring & röding är också en trevlig sysselsättning under vintern!


Flugfisket började jag med 2005 eftersom min bror tjatat på mig om att följa med honom till Laisälven i Arjeplogs kommun och fiska harr. Och det har jag inte ångrat, vi har haft flera fina veckor där med en hel del fina harrar över 40cm.


Arjeplogströmmarna är också ett återkommande fiske under augusti när öringen vandrar från  Uddjaur och till Hornavans tillflöden för att leka. Men här håller Skellefteå kraft förstöra för oss sportfiskare nu med att åter bygga ut kraftverken mer och förstöra flera strömmar för den lekande öringen, skäms på er!


Men också havsöringsfisket i Enångersån är ett kärt och återkommande upplevelse, dels för jag är uppväxt vid den ån och har många fina fiske minnen därifrån. Tyvärr har den befintliga bäckörings stammen minskat drastiskt i storlek dom sista 30 åren. Men renovering av lekplatser i åns strömmar och borttagning av vandringshinder som gjorts nu kommer att ge öringen mycket bättre förutsättning i framtiden.


Men hör någon av sig och frågar om man vill följa med på en fisketur på ett främmande vatten är man sällan sen på att svara ja. Som du nog redan förstått så är inget fiskesätt eller nya fiskevatten främmande för mig, för ju mer det sätter mina kunskaper på prov ännu mer får man tänka till vilket ger en härlig utmaning.Skicka mig gärna ett mail om fiske: sportfiske@borin.nu


Min Fiske Etik:


I all min värdering angående mitt sportfiske är att man i första hand skall tänka på fisken och fiskevattnet där man utövar fisket. Behåll endast fisk för ditt eget husbehov, får du fler är det Catch & Release  som gäller och vårda fisken på ett korrekt sätt så att den överlever återutsättningen.

C & R är omdiskuterat ämne, om det är skadligt för fisken eller ej. Man kan enkelt förklara det med, om man missköter C & R övelever inte många fiskar, men sköter man det på ett sportfiske manna sätt och tänker på fisken överlever dom flesta det. I naturliga fiskevatten kan man fiska ut det totalt om man tar reda på all fisk och där är det naturligt att ha ett minimått eller ett fångsfönster för att fisken skall kunna fortplanta och hålla en bra grundstam.

Du kan läsa mer om Cath & Release här >>


Vårda fiskevattnet som du själv vill se det när du kommer tillbaks nästa gång så får fler nöjet av vår vackra natur i Sverige! Det är en självklarhet att man tar med sig sina sopor hem om man har det och att man tänker på allmansrätten. Inte elda på marken vid torra perioder och inte hugga ned träd för att elda.


Jag är medlem i Enångers Fiskeklubb >>  från min hembygd och Sportfiskarna >>  som stöder oss sportfiskare.  Sedan i Sturefiskarna i Arboga och i Kumla Sportfiske som båda har Put & Take fiske med Flugfiske, Spinnfiske och pimpelfiske vintertid.