Vättern

Vättern

Vätterns västra sida, i bakgrunden skymtar Lilla Röknen
  • Fakta:


  • Norra Vättern ligger i Närke, men också i Väster/ Öster Götaland och Jönköpings län..  • Omfattning: Har en yta på ca:         191 200 ha


  • Fiskeregler

        Se Fiskeregler i Vättern:


  • Fiskearter -                             

        30-talet olika fiskearter, se här under!


Lite mer fakta om Vättern:


Denna sjö bildades under inlandsisens tid när det blev stora rörelser i Öst-Västliga riktningar och fick till följd att en gravsänka bildades som sedmera blev Vättern som är idag Sveriges andra största sjö.

Yta: 1 912 km2 - Strandlinjen: 460 km - Största djup: 128 m -  Medeldjup: 39,8m - Max längd: 135 km  - Max bredd: 31 km

Volym: 78 km3 - Största siktdjup: 14 m - Antal öar >100m2: 813 st.

 

Fiskearter i Vättern:


Totalt finns det över 30 olika fiskearter och över 400 planktonarter.

Men dom mest förekomna är:

Abborre, Gädda, Mört, Öring, Röding, Lax (utplanterad), Harr (syd-västra delen), Sik, Gös, Siklöja, Nors, Sarv, Brax, Björkna, Ruda, Ål, Signalkräftor, Stor & Småspigg.


Fisket:


Det är fritt handredskapsfiske i Vättern och trollingfisket är fritt utom i Norra skärgården där man köper fiskekort för dragrodd och trolling. Kräftfiske är också reglerat som du kan läsa mer om vad som gäller i Fiskeregler Vättern >>


Vättern lockar många sportfiskare dels för sin fina vintertrolling efter lax, öring & röding men det går också bra att trollingfiska under sommar månaderna fast ädelfiskarna inte är lika aktiva. Men för att hitta dessa ädelfiskar får man söka sig ut på öppna Vättern, mellan Motala och Karlsborg och nedåt är dom bästa ställena.


Strandfisket under sen höst är också populärt efter lax och öring, man fiskar med kastflöte (dobb) och fluga eller stora skeddrag vilket har skörda stora fiskar. Platserna för det fisket är på Västra delen runt Granvik och för Östra sidan runt Ödeshög men det också på andra ställen med djupa branter intill klipporna.


Vertikalfiske efter Röding är något som har brett ut sig dom senaste åren och blivit mycket populärt och bedrivs nu på många håll i sjön. Men dom flesta söker sig till början av Vätterns Norra skärgård nedifrån räknat. Där kan man hitta platser med ett djup på 5 till 25 meter som Rödingen befinner sig i.


Vätterns Norra skärgård:


Är framförallt kända för sina stora Gäddor. Tittar man på årsstatistiken över dom 10 största sportfiskade gäddorna i Sverige kommer oftast 4-5 av dom från Vätterns norra skärgård år efter år. Bästa tiden för att hitta dom stora är under våren när dom leker (fortplanta sig) vid vassruggarna. Westins Jätte (23cm) är en wobbler som fungerar väldigt bra och den nya Westins Platypus kommer nog bli en gäddkiller också. Zalt i den grönblåa färgen har jag också haft bra utdelning på.


Den översta delen av Vättern vid Askersund är som en egen sjö som heter Alsen och där hittar man Gösen lättast men kan vara svårfångad.


Abborrfisket är bra och det finns grov abborre också när man inriktar sig på dom och att dom är glupska råder ingen tvekan om, har fått flertal på gäddwobblers med en storlek på drygt 12 cm. Spinnare typ Myran Wipp eller ABU Reflex är andra väldigt bra beten för abborrfisket.


Jag kan varmt rekommendera Vättern som sportfiskevatten men det tar några fisketurer innan man börjar känna till detta enorma vatten men det är variationsrikt och spännande, för där under ytan finns det några enorma monsterfiskar. Själv fiskar jag uteslutande i den Norra delen och främst är det abborre, gädda eller röding jag är ute efter då!