Laisälven

Laisälven

  • Fakta:


  • Ligger i Syd/västra delen av Norrbotten i Arjeplogs Kommun.  • Längd - Ca: 17 mil (totalt) och Björkliden sträckan ca: 1 mil.  • Fiskearter -                             

         Harr, Öring, Sik, Abborre och någon            enstaka Gädda finns här.


Allmänt om Laisälven:


Älven startar från gränsen till Norge vid Nasafjäll, sedan fortsätter den ca: 17 mil innan den mynnar ut i Vindelälven strax nord/väst om Sorsele. Fallhöjden för den sträckan är cirka 400 meter.


En del större sel finns det efter älven och den största är Storlaisan som sträcker sig både norr och söder om Laisvalls by. Storlaisan är cirka 3 mil lång och har det största djup på hela 60 meter. Efter man börjat plantera in Röding har vinterfisket också tagit fart här men Storlaisan är mest känd för sitt fina trollings fiske.

 

Hästskoforsen som ligger ovanför Björklidens sträckan är också ett intressant och bra fiskeområde, där kan man också gå in på Delikaälven som är känd för sitt öringsfiske. Vindskydd och en del spångar finns här som underlättar fisket!


Övre Laisälvs sträckan ovanför Adolfsström innehåller inga större sel och är cirka 5 mil långt. Vattnet är klart med ljusa sandbottnar och är känd för sina fina öringar men som är väldigt skygga.


Björklidens Fiskecamp sträckan:


Ett att dom bästa harrvatten som jag har besökt och kommer att besöka flera gånger till som ligger i Arjeplogs kommun. Geografiskt kan man säja att det ligger mitt emellan Sorsele och Arjeplogs tätorter och det ställe vi besöker heter Björklidens Fiskecamp. Fiskesträckan är cirka 10 km lång och innehåller både lugnare och lite starkare forsar och även en del sel. Älven är här ganska bred men det går utmärkt att vada ut i men är också lite beroende av hur vattenståndet är för just den dagen eller perioden. Det finns inga kraftverk här så den är helt fri från reglering men är ändå känslig för regn uppe i fjällen vilket kan leda till tillfälligt högt vattenstånd.


Fiskebeståndet består av framför allt fin harr och många men även en del fina öring och sik finns det här, gädda är mer svårare att hitta i denna del av älven, men dom finns.


Vi brukar alltid bo hos Kjell Wallström och han har några stugor och rum att hyra ut till oss sportfiskare. Fiskekort köper man ochså hos Kjell.


Björkliden sträckan är för det mesta lätttillgänglig och ger en ett spännande harrfiske i strömmarna och i selen med deras djuphålor. Man kan lugnt påstå att det finns fin harr i hela sträckan som Björklidens fiskecamp tillhandahåller och där har Kjell gjort ett bra jobb för att bygga upp detta bestånd.


En fin sommarkväll efter älvens strand med nyhalstrad harr inlindad i ett tunnbröd med nygjord potatismos och en öl till...

Då vet man vad livskvalité är och man glömmer lätt alla bekymmer och arbetsstress som man annars har i vardagslivet!Klicka på kartorna för att se hela fiskevårdsområdet >>>>


Laisälven-Björkliden
Laisälven
Öring
Öring
En verkligen snygg kilos öring vid nattfiske!
Harr
Harr
Ola drillar en stor Harr i Laisälven!
Stiligt!
Stiligt!
Selet nedanför stugorna vid Björkliden!
Harr
Harr
Harr på ca: 43cm.
Nattfiske under sommaren!
Nattfiske under sommaren!
Strömmen vid den översta gränsen för Bjöklidens fiskeområde!
Flugfiske
Flugfiske
Micke svingar sitt flugspö med elegant teknik!
Harr
Harr
Jag med en skaplig Harr vid kvällsfiske!
Laisälven
Laisälven
Strömnacke är alltid spännande fiskeplatser!
Harr
Harr
Vanlig strolek på Harren i Laisälven!