Långan

Långan, Krokoms kommun 

Vindelälven  • Omfattning: 36km lång  • Fiskearter -                             

           Harr, Öring, Sik, Abborre, Gädda


  Allmänt om Långan:


  Långan är ca: 30km lång älv från Landösjön och rinner sedan ut i Indalsälven i Lit. Den är reglerad med en Kraftstation vid Långforsen men enligt lokal information skall den öppnas upp för fiskevandring. I Landösjön planteras det in Röding varje år och en del påträffas varje år efter Långan.  Fisket:


  Fisket i Långan påverkas hur mycket vatten som släpps i Kraftsstationen, men efter vårfloden blir fisket bättre.

  Älven har varierande delar med forsar och lugnare partier. Men överlag är den relativt grund. Ganska stora Dagslände kläckningarna är denna älv mest känd för och därför fiskas mestadels dagsfiske här. Men även vid kläckning kan älven verka lugn med lite aktivitet i ytan, men med rätt fluga presenterad för fisken tar dom. Men mycket av fisken får man nära botten med förtyngda nymfer.


  Långforsen:


  Är första forsen efter Landösjön och kraftverksdammen. Oftast riktigt strida forsar men kan innehålla grov Öring & harr. Men påverkas naturligtvis mycket av dammen vid nedebörd.


  Lillforsen:


  Kommer efter Långforsen och har en holme mitt i strömmen som går att vada över till vid normal vattennivå. Sträckan är en mycket bra flugfiskesträcka och från holmen når du båda sidor av strömmen.


  Österlångan:


  En längre fiskesträcka med lugnt strömmande vatten med finsa vadarsträckor efter båda sidor.

  Rastplatser med vindskydd finns ocskå här.


  Grimäraforsen:


  Flera kilometer lång sträcka med riktigt fint flugfiske efter. Mycket lättvadad sträcka och ta er en dag för att fiska igenom denna intressanta sträcka. Efter den västra sidan går en bilväg så man kommer lätt fram till fiskesträckan.


  Holmforsen:


  Som namnet ger sken av så finns här några holmar i strömmen. Alldeles intill vattnet finns en lite mer enslig stuga som kan hyra och vad kan vara mer rogivande än att ha strömmande vatten alldeles vid stugan.


  Bötelsforsen:


  Här finns ett litet vattenfall som ökar farten i forsen. Den innehåller flera djupgröpper som fisken hittar sina ståndplatser för att vänta på maten.

  Storleken på fisken är riktigt fin här och lyckas man lura någon av dessa är lyckan fullständig.

  Här finns det också stugor att hyra ca: 100 meter från älven.


  Sladderforsen:


  Cirka 3 kilometer nedanför Bötelseforsen kommer du till Sladderforsen med några holmar och små vattenfall. Det bildas många små höljor i bakvattnet runt holmarna som utgör spännande fiskeplatser. Bitvis lättvadat men lite lurigare på en del ställen.


  Klöstafallet:


  Ett kortare strömdell med ett litet vattenfall som innehåller mindre höljor där fisken lurar.

  Mellan Sladderforsen och Klöstafallet är det en längre lugnare parti som också är intressant fiskesträcka. Många tror det inte står några större mängder av harr & öring där, men det gör det. Prova själv och se...


  Kraddsele fiskevatten