Piteälv

Piteälv

Piteälv
  • Fakta:


  • Ligger i Södra delen av Norrbotten, sträcker sig från Sulitemamassivet vid Norska gränsen och mynnar ut i havet vid Piteå.


        Naturfiskeguiden >>


  • Längd - Ca: 41 mil


  • Fiskeregler

        Läs mer om dom här - Pite Älv >>


  • Fiskearter -                             

        Harr, Öring, Sik, Abborre och Gädda.


Allmänt om Piteälv:


Piteälv sträcker sig från Sulitelmamassivet vid Norska gränsen vidare genom Arjeplogs kommun och sedan genom vildmarker och mynnar sedan ut i bottenviken vid Piteå stad. Den är ca: 410 km lång med 11 avrinningsområden så är den en av Sveriges stora nationalälvar. Den är relativt lättillgänglig med bilvägar längs efter på dom flesta ställen.


Eftersom älven är en gammal flottningsled ser man en hel del stenkistor längs älven i övre delen och den är känd för att vara stenrik och vara ett harrparadis för oss flugfiskare och det kan jag hålla med om.


Fisket är bäst i dom norra delarna efter harr och öring men är det lax eller havsöring man är ute efter får man  söka sig närmare kusten.


Miekak och Tjeggelvas skall vara grymt bra områden enligt vad jag har hört men jag har inte ännu hunnit med att prova på dom men det känns så spännande så man får planera in dom senare!


Den sträcka jag har besökt är Trollforsen:


Området som jag nu har besökt och kommer med säkerhet tillbaks till flera tillfällen. Det är blandat med stora sel, breda forsar, smalare forsar, djuphålor och allt som man kan önska sig till ett varationsrikt fiskevatten. Vissa forsar har mindre och medelstora öar som man endast tar sig med båt till om man inte vill simma. Och den gången jag var här åkte vi gummibåt med fiskeguide och fick då tillgång till fiskeplatser som var näst intill orörda.


Men man kommer till väldigt bra platser även om man vandrar längs efter strandkanterna för en del ställen kräver lite slit för att komma till och då vet man att inte lika många går hit.


Jag kan starkt rekommendera denna älv för harr och öringsfiskare som vill ha det där lilla extra och storleken på harren är väldigt bra, skall finnas gott om + kilos fiskar.


En av många fina Harrar jag fått i Piteälv!
Solnedgång vid Piteälv, kan det bli härligare!
Finns många fina strömmar i älven som innehåller stor Harr!
Björn begrundar sin son Simons fina Harr!
Jag drillar en fin Harr i Piteälv!