Byskeälv

Byskeälv

  • Fakta:


  • Startar i Syd/västra delen av Norrbotten i Arvidsjaur Kommun och mynnar ut i Västerbottens län i Byske.         

  • Fiskearter -                             

         Harr, Öring, Sik, Abborre och någon            enstaka Gädda.


Allmänt om Byskeälven:


Byskeälven är en skogsälv startar från Kilverdammen (bild 1) vid östra delen av Arvidsjaursjön och rinner sedan österut till Bottenviken och vid Byske, Skellefteå. Älven är drygt 200 km lång är därmed Norrlands näst längsta skogsälv efter Gideälven.


Byske älvs övre del:


Den del jag prestenterar här är Byskeälvens övre del, där den börjar vid Kilverdammen och till länsgränsen mot Västerbotten och som tillhör Byskeälvens övre Fiskevårdsområde.


Byskeälven har i detta område ett riktigt bra Harrbestånd och storlekar mellan halvt kilo och upp över kilot är inte ovanliga.


Ett naturligt bestånd av strömöring finns här men den vandrande sjö/älv öringen blir betydligt större.

Lax kan vandra upp till denna del men är mer ovanlig och är beroende av vattenståndet för att fisken skall komma så långt.

Abborren finns naturligtvis här också och kan bli riktigt stora och är väldigt glupska, fått ett antal fina på wobblers.

Sik finns här också och under sommaren kan man komma på större stim i strömmarna. Harren och siken är också en fiskeart som lämpar sig väl till senvinter pimplingen.


Till mitten av juli är fisket efter harr och öring som bäst innan vattennivån blir som allra lägst, vid regniga sommrar kan det vara bra över hela sommaren. På många ställen är det relativt lättvadat men det går även bra att fiska från strandkanten.


Lite stenigt efter landsidorna men full acceptabelt för flugfiske med en del bra vadarställen!
Fina Harrströmmar.
Byskeälvs Fiskeförening hyr ut denna stuga för sportfiskare, väldig bra ordnat här!
Kilverdammen vid Arvidsjaursjön där Byskeälv startar!