Gimån

Gimån

  • Fakta:


  • Ligger i Jämtlands län och har sin början i  Revsundssjön lite väster om Bräcke. Rinner sedan ut i Ljungan vid Torpshammar i Medelpads län.  • Omfattning: Innehåller flera intressanta fiiskesträckor. Är 80 kilomter lång skogsälv.  • Fiskearter -                             

        Grov Öring och Harr, Gädda,                        Abborre, Id och Sik.


Allmänt:


Gimåns 80 kilometer långa sträcka innehåller flera fina fiskevårdsområden med några riktigt kända som Stavreströmmen och Idsjöströmmen. Strömmarna varvas med stora sel som blir till sjöar. För att slippa åka ända upp till Lappland för att finna fina fiskeområden är Gimån ett närmare alternativ och som man har dom bästa ställerna precis där man parkerar bilen.


Stavreströmmarna:


Som Övre Gimåns FVO >> förvaltar innehåller fyra olika fiskepooler med var sitt fiskekort. Gimån startar här i Stavre mitt emellan Gällö och Bräcke efter väg E14 och ett utlopp från Revsundssjön. Gemensamma fiskeregler för hela deras fiskevårdsområde är att man får endast använda hullingslösa flugor och minst 0,15mm tafs. Och i dom flesta poolerna är det endast flugfiske som gäller med endast en fluga på linans ände.

Här får man spara en harr (minst 35cm) och en öring (minst 40cm) per fiskekort och dag


Sträcka 1 - Gult kort: (se kartan här under också)

Innehåller flera intressanta sträckor såsom "Sjönacken" och är som det låter, Gimåns första del i från Revsundssjön. Här brukar grov öring och harr  husera, denna del är relativt bred och djup blir således lite svårvadad. För att fisken skall vara i fred nattetid har man infört vadningsförbud mellan kl. 22:00 - 06:00 när den vill upp i sjön för att äta.

Sedan har man infört fiskeförbud strax nedanför sjönacken mellan stenbroarna ett så kallad "Lekfönster" vilket väldigt viktigt så den mindre fisken får ett område att i lugn och ro för att växa till sig.


Mellan järnvägsbron och E14-bron "Bropoolen" är en sträcka där strömmen smalar av en del och blir således djupare och där fisken kan stå och gömma sig i. Bra vadningsmöjligheter men träden är ganska nära vid överhandskast.


"Kanalen" är efter E14-bron och har den kända stenpiren från gamla flottartiden som man kan vada på. Ganska grunt område och som man kan se fisken vid rätt ljusförhållande.


"Dammen" här breder sig Gimån ut sig igen och är relativt bre och grund med några djuphålor. Här kan man lätt vada ut för att hitta fina ståndplatser.


Någonting som man bara måste göra när man passerar här, vare sig det är när man är ute och fiskar eller bara passerar förbi vid något annat tillfälle.

Är att man går upp på E14-bron och kikar ner i vattnet, ofta får man då syn på grov öring och harr och då pratar vi om öring mellan 4-6 kilo och harr över kilot.


Kraftverkströmmen:


Tillhör också Övre Gimåns FVO fiskevårdsområde. Är en kort strömsträcka mellan Bodsjön och Grötingsjön men även här går det fin öring och harr. Strömmen relativt grund med några hålor men strömnacken ovanför bron är en självklar intressant område för större fisk.


Idsjöströmmen:


Det finns nog inte många flugfiskare som inte känner till Idsjöströmmen, många vill hit och många har besökt detta omtalade harrvatten. Lars-Åkes Olsson förvaltat denna sträcka sedan 1989 och har resturerat flottningsleden från att ha varit sterilt och innehållt minimalt med insekter och fisk. Till att bli ett eldorado med insekter och grov harr, även fin öring finns här. Många ståndplatser med hålor gör att fisken trivs här men jag har aldrig sett en så enorm nattslände kläckningar som just här. Då förstår man att fisken här trivs och den mängden med insekter syns att harren är tjockare och får en bredare ryggparti än på många andra ställen.

All fisk som fångas här är det Catch & Release som gäller och hullingslösa krokar givetvis.


Innan man börjar fiska här hör det till saken att man hälsar på Lars-Åke i hemmet och får en spännande historia om Idsjöströmmen och hur fisket är nu. Fiskesträckan är cirka 1,5 km lång och det är begränsat antal flugfiskare per dag som får möjlighet att prova på denna sträcka.


Några vindskydd med grillplats finns att tillgå här så man kan laga mat för att orka med ett långt fiskepass.


Läs mer här: Idsjöströmmen >>Klicka på bilderna här under för att se dom olika fiskeplatserna på kartorna!


Stavreströmmarna
Kraftverksströmmarna
Idsjöströmmarna