Kilsbergens Sportfiske

Kilsbergens Sportfiske

Lobergstjärn
  • Fakta:


  • Ligger i Nord/Västra delen av Närke i Karlskoga Kommun.  • Omfattning: 16 Put & Take vatten varav fem av dem är enbart för Flugfiske.  • Fiskearter:                             

        Regnbåge och Öring planteras ut varje         torsdag under den isfria perioden.                Röding planteras ut varje torsdag när           isen har lagt sig i Sörämten och i                 Lobergstjärn


Allmänt om Kilsbergens Sportfiske område:


Två fina sportfiskeområden på varsin sida om E18 vid Karlskoga. Sköts sedan 1995 av Kedjeåsens Fisk AB som är ett familjeföretag i området. Kedjeåsens Fisk AB producerar all isättningsfisk själva under mycket goda och naturliga villkor. I ett av Sveriges största naturliga grundvattenflöden ligger deras kläckeri och yngelhall.

Kedjeåsens Fisk AB produktion av Put & Take fisk" är inriktad på kvalitet istället för kvantitet. Livskraftiga fiskar, uppväxta i naturliga strömmande vatten, kombinerat med utvalda foderblandningar och en väl kontrollerad fiskodling, är bara några exempel på vad dom idag gör för att tillgodose den mest kräsne sportfiskaren.


Men för båda fiskeområderna Villingsberg och Karlsdal får man också en härlig naturupplevelse i dessa fina skogar där man också kan hitta svamp och bär som man kan plocka med sig hem.


Fiskekort finns att köpa på en hel del ställen, men också via appen "iFiske" vilket underlättar mycket. Man kommer då åt att köpa fiskekort dygnet runt och vill man köpa ett till under dagen går det också snabbt och enkelt. Men man får vänta i 30 minuter innan det börjar gälla!


Villingberg Fiskeområde:


Ligger södra sidan om E18 och strax före Karlskoga om man kommer från Örebro hållet räknat, ca: 4-5 mil från Örebro. Här har man nio sjöar/tjärnar som man planterar in Öring, Regnbåge och Röding i, men man har även sjöar som man kallar för Naturfiske där det är naturligt bestånd av Gädda, Abborre, Mört, m.m.


Men det är ädelfiskarna som intresserar mig när jag besöker området och främst flugfiskesjöarna under vår- sommar- och höstsäsong. Vintertid är det Lobergstjärn & Sörämten med sina Rödingar som lockar mitt fiskeintresse.

I Rödingsjöarna är det framförallt den Svenska Fjällrödingen men det kan också förekomma Kanadaröding och Amerikansk bäckröding.


Norrämten:


Är endast till för uthyrning. Är man ett gäng som vill fiska vid en egen sjö en dag eller bjuda sina kunder som ett företagsevent är det här en ypperlig möjlighet. Grillplatser och vindskydd finns det ett antal för att göra dagen behaglig. Storlek 4,3 ha och fiskesätt är spinn, mete fluga.


Fiskarter är Regnbåge och Öring sätt i här.


Svarttjärn:


Liten tjärn på 2,6 ha för endast flugfiske, lätt att komma till men ofta mycket folk där så man tänka sig att den blir utfiskad ganka snabbt för man kommer åt alla ytor från land så fiskarna får svårt att gömma sig. Fick min första flugfångade regnbåge här juli 2007 som var min första fiskesäsong i dessa fiskevatten.

 

Fiskearter är Regnbåge & Öring.


Se film om Svarttjärn >>


Orrtjärn:


Liten tjärn på 1,4 ha som är en trevlig familjetjärn, lättfiskad och lätt att komma till om man har svårt att röra på sig. Här är fluga, spinn, haspel eller mete tillåtet. Idealisk för hela familjen att tillsammans med barnen prova på ädelfiskets tjusning och ha en dag ute i den fridfulla Svenska Naturen.


Fiskearter är Regnbåge, Öring, Abborre & Ruda.


Se film om Orrtjärn >>


Sörämten:


En stor sjö på hela 16,0 ha här får man fiska med fluga, spinn, haspel och mete, en trevlig familjesjö med många fina fiskeplatser efter land. Går man till bortre sidan som har mindre fisketryck eftersom många tycker det är besvärligt att vandra den lilla biten är fiskechansen till något stort större.


Fiskearter är Regbåge, Röding & Abborre.


Vintertid är det pimpelfiske efter röding  som lockar en till denna sjö och få en kilos röding på ett litet pimpelspö är en skön andrenalin kick som värmer en under dom kalla vintermånaderna som jag rekommenderar stort!


Se film om Sörämten >>


Trehörningen:


Är en lite större tjärn på 4,4 ha för endast flugfiske, som namnet låter har denna tjärn en form som en vinkel och således tre hörn. Många bra fiskeplatser runt hela tjärnen men har ändå ett område i mitten där vi sportfiskare inte kommer åt så fisken får en frizon dom dagar fisketrycket är stort. Trehörningen är den tjärn i Villingsberg som jag själv besöker mest för det är en riktigt bra flugfisketjärn.


Fiskearter är Regnbåge, Öring och Röding men också grov Abborre.


Se film om Trehörning >>


Sävsjön:


Sjö på 7,4 ha här får man fiska med fluga, spinn, haspel och mete, men det är en bra sjö för flugfiske och allra bäst är det på den lilla ö om kan vada dit ut. Bortre sidan har en hel del vass och andra växter, lite svårare att komma åt men ypperliga gömställen för fisken och därför passar smygfiske med torrfluga perfekt.


Fiskearter är Regnbåge och Öring.


Se film om Sävsjön >>


Lilla & Stora Svinsjön och Mellanämten:


Dessa sjöar har jag inte provat ännu, här är flugfiske, mete och fiske med drag också tillåtet. Men det är riktigt fina sjöar för hela familjen.


Fiskearter är Regnbåge och Öring.


Se film om Lilla Svinsjön >>

Se film om Stora Svinsjön >>

Se film om Mellanämten >>


Karlsdals fiskeområde:


Karlsdal ligger lite norr om Karlskoga och en bit ifrån samhället vilket i min mening gör att fisketrycket är lite lägre än i Villingsberg.                                 Här finns det sex olika Put & Take vatten med Regnbåge, Öring och Röding. En tjärn är enbart för flytringsfiske med flugspö under sommaren vilket är ett mycket trevligt och spännande fiske.


Bastkulljärn:


Är en ren flugfisketjärn som är rätt liten på ca: 1,4ha med en oval form. Högra sidan från parkeringen är djupare och är mer fisksäkert område men den andra sidan kring näckrosbladen smyger en hel del fiskar också. Flugfisket kan här vara riktigt fantastiskt roligt men i bland trögt.

Fiskarter är Regnbåge och Öring.


Se film om Bastkulltjärn >>


Fisklösen:


Den senaste sjö som Kilsbergens Sportfiske gjort till ädelfiskevatten. Den är relativ stor på sina 25 ha och inhyser både enbart flugfiske del (4A) och familjedel (4B) där man får fiska med flugspö, spinn, haspel & mete. Det finns självklart regnbåge och öring som sätts i varje vecka under den isfria perioden men även ett naturligt bestånd av abborre och gädda.

För oss flugfiskare är den intressant för det har visat sig att det finns ganska gott om nattsländor här och torrflugfiske går bra vilket är det roligaste sättet att flugfiska. Även flytringsfiske är populärt i denna stora sjö med relativt stora djup där fisken gömmer sig under den varmare perioden.

Passar bra som familjesjö där den som vill ha flugfiske får sitt område och den som vill ha spinn/mete får sitt område. Finns vindskydd med grillplats.


Fiskarter är Regnbåge, Öring, Abborre och Gädda.


Se film om Fisklösen >>


Kviddtjärn:


Här får man endast flugfiska vilket jag föredrar mest och tjärnen är ca: 4,3ha stor  och oval i formen med ett djupare del på norra sidan och som sträcker sig nästan över hela tjärnen men är betydligt grundare i den södra änden. Eftersom denna tjärn har sitt tillflöde från källor är vattnet klart och lite kallare  men det passar ädelfisken perfekt och i synnerhet rödingen.  När solen är på väg ner brukar livet i tjärnen vakna till med flertalet vakande fiskar, vilket är otroligt vackert att bara sitta och njuta av och självklart prova lyckan med torrflugefisket.

Det här är vår favorit tjärn hos Kilsbergens Sportfiske område, den är nyckfull, kan ibland vara svårfiskad men ger oftast fisk och stor fisk! Orange, Gröna, Vita och Röda Streamers fungerar bra och även Flicksländenymf för torrflugefisket.


Fiskearter är Regnbåge, Röding och Öring.


Se film om Kviddtjärn >>


Lobergstjärn:


Är på drygt 13 ha stor som sommartid enbart är tillåtet att fiska från en flytring och då endast med flugspö, vintertid är pimpelfisket tillåtet.

Eftersom man planterar in röding för vintersäsongens pimpelfiske är flytringsfisket efter röding när isen går upp på våren väldigt uppskattat och roligt. Fisket är då väldigt spännande för Rödingen kan ibland vara väldig huggvillig och stridbar vilket ger en rolig kamp! Men som alltid kan fiskens Greta Garbo (som rödingen också kallas) ibland vara helt ointresserad av alla dina flugor. Man planterar även in öring här. Finns en del grov gädda som lurar här också...


Fiskearter är Röding, Öring, Regnbåge och Gädda.


Se film om Lobergstjärn >>


Övriga:

   

Stenbotjärn & Lobergs Abborrtjärn:


I dessa familjesjöar får man också fiska med drag och mete med mask eller powerbait, men här har jag inte provat ännu.

Sommarfisket är som dom flesta Put and Take vatten koncentrerat till mitten i den djupaste delen men med en annan teknik går det att komma åt dom då också.  Vår och höst när vattnet är svalare går fisken närmare land och letar föda.


Fiskarter är Regnbåge och Öring.


Se film om Stenbotjärn >>

Se film om Lobergs Abborrtjärn >>


Trehörningen, Villingsberg en tidig höstmorgon!
En lyckad dag vid Fisklösen!
Kviddtjärn.
En paus vid arbeten med spångar och kastbryggor vid Trehörningen, Villingsberg!
Bastkulltjärn!
Flugfiske fångad Regnbåge på 5,49kg fångad i Kviddtjärn!
Pimpelfiske på Sörämten, här finns både Regnbåge men framför allt Röding!
En verkligen fin Regnbåge fångad på Flugfiske sträckan i Fisklösen!
Mitt pimpelrekord på Röding 2,36 kg fångad i Lobergstjärn!
Pimpelfiske på Lobergstjärn efter Röding men här finns det också Öring!